MOTOR TAMİRİ

Ülkemizde araba kullanıcılarının belki de en çok korktuğu tamir ve bakım işlerinden biri motor tamiridir çünkü arabanın en önemli kısmı motordur. Biz bu konuda sizlere tamirle ilgili bilgi verirken aynı zamanda motor bakımı, periyodik muayeneleri ve aynı zamanda kendinizin motor için yapabileceği işlemleri de anlatacağız ki, motorunuzun ömrü uzun olsun ve kaygılarınız azalsın.

Bunun için motorun belirli başlı ve en önemli aksamlarını maddeleyerek anlatacağız.

MOTOR NEDEN HARARET YAPAR?

Motorun hararet yapması durumu, soğutma sitemindeki herhangi bir arızadan kaynaklanmaktadır. Soğutma sistemi dediğimiz faktör esasında motorun ısı dengelerini ayarlamak için üretilmiştir. Yani soğuk havalarda motorun çabuk ısınması için ısı veren bu sistem sıcak havalarla birlikte motorun ısısı arttığında da dengelemek için soğuk hava vermektedir.

Soğutma sıvısının azalması, radyatör peteklerinin tıkanması, termostatın, fanın bozulması, motor bloğuna ait su tıpasının delinmesi, vantilatörde veya devridaim pompasındaki sorunlardan herhangi biri soğutma sisteminin işlememesine sebep olabilir yani soğutma sistemleri, birçok yapıdan oluşmaktadır ve bozulabilme ihtimali yüksektir, dolayısıyla motorunuzun hararet yapma ihtimali de yüksektir.

ARACIN SU KAYNATMASI

Motorun hararet yapmasıyla doğru orantılı bir durum olan su kaynatması, motorun soğutma sistemine ait olan soğutma sıvısının eksikliğinden kaynaklı olarak motorun hararet yapması sonucu oluşur.

Eğer bir motor su kaynatıyorsa, bu soğutma sıvısının azaldığını gösterir. Soğutma sıvısının azalması da buharlaşma veya motorun suyu tüketmesinde olabileceği gibi aynı zamanda oluşabilecek bir sızıntıdan da kaynaklı olabilir.

Soğutma sıvısının azalmasının en önemli ve en çok görülen nedenleri, sıvı iletim borularında oluşabilecek çatlamalar, devridaim pompasındaki sızıntı aksaklıklarıdır.

Radyatöre bağlı hortumlar ve radyatör kapağı da sızıntıların sıklıkla görüldüğü bölgelerdir.

Özetle motorunuzun soğutma sistemindeki sıkıntılar motorunuzu hararete sürüklemektedir bu sebeple soğutma sistemlerinin iyice incelenmesi ve sorunların ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.

MOTOR HARARETİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle aracı emniyetli bir yere çekmeniz gerekmektedir. Bu durum motor hararetiyle birlikte oluşabilecek bütün sorunlar için geçerlidir. Isı göstergesinin kırmızı olup olmadığına bakın eğer kırmızıysa veya hot olarak görünüyorsa kaloriferi açmanız gerekmektedir.

Eğer aracınız klimalıysa, klimasını açın ve fan motorunun çalışıp çalışmadığına göz atın. Çalışmadığını fark ederseniz anında motoru durdurun ve motorun kendi kendine soğumasını bekleyin. Motorunuz sıcakken kesinlikle radyatör kapağını açmayın yoksa kaynamaya yüz tutmuş olan su birden fışkırır ve size hasar verebilir.

Motorun soğumasını bekleyin ve motor soğuduktan sonra aracınızı hareket ettirin ancak en kısa zamanda arabanızı servisimize getirmeyi de ihmal etmeyin.

MOTOR BAKIMI

Motor bakımına geçmeden önce sizin motorunuza zarar vermemenizin için alabileceğiniz birkaç önlemden bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle motorunuzu yüksek devirlerde kullanmamanız gerekmektedir. Devir aldığı zaman vites arttırmanız sizin için en önemli kullanım kolaylıklarından biri olmalıdır. Öte yandan düşük devirde kullanmanız da motorunuza zarar verir. Özetle vites kullanımını en ortalama şekliyle yapmanız gerekmektedir.

Motorunuz soğuk iken fazla gaz vermeniz de motorunuzu olumsuz etkileyen hususlardan biridir. Özellikle soğuk kış günlerinde aracınızı hemen hızlandırmaya çalışmanız motoru olumsuz etkiler. Bu sebeple soğuk havalarda aracınızı kullanımdan önce çalıştırmanız veya kullandıktan 5 dakika sonra performans için kullanmaya başlamanızı öneriyoruz.

Ülkemizde sık düşülen hatalardan biri de sadece dondurucu soğuklar olduğunda antifiriz kullanmaktır. Bu oldukça yanlış bir kullanımdır ve motoru uzun vadede etkiler. Dolayısıyla antifiriz kullanımını yılın her mevsiminde yapmanız motorunuzda tutarlılık sağlar ve uzun ömür verir.

Yakıt enjektörlerinin zamanında değiştirilmesi, ateşleme bujilerinin ve triger kayışlarının da zamanında değiştirilmesi önemli hususlardır. Bu zamanlama her araca ve modele göre değişmektedir bu sebeple arabanızın el kitabına göre uygulamanız ya da hangi markanın hangi modelinin ne sıklıkla muayeneye girdiğini öğrenmeniz için firmamıza gelmenizi öneriyoruz.